Vin – en allt mer populär dryck

Vin har länge varit populärt bland många. Det har dock setts som en ”kvinnodryck” och för de robusta männen är det en helt klar fjollig dryck. Detta är på väg att ändras dock, utöver den nyfunna kärleken till vinet så har vi blivit allt mer exklusiva med den. Istället för en bag in box som vi köper till campingsemestern är det nu dags att dra fram det fina vinet till den mest exklusiva måltiden. Potatissallad och rostbiff är ett minne blott och oxkind, ryggbiff och exklusiva köttbitar står nu på menyn.

vin och matSverige har länge setts som ”landet brunsås”, vi är ett enkelt folk som inte vill sticka ut. Vi har länge kallat oss ”neutrala”, vi har tillämpat Jantelagen och sett ner på de kapitalister som USA med stora klyftor. Något har dock hänt och vi avnjuter fler och fler lyxiga måltider, vi står upp för oss själva och jantelagen, den har försvunnit. Vi är inte längre offer under uttryck som ”du ska inte tro att du är något”, och istället säger vi ”Passa dig, för här kommer jag.”

Stockholm levererar inom krogbranschen

Där det förmodligen är mest synligt att lyx och gourmé inte är något fult är i Sveriges huvudstad Stockholm. Här kan man gå på galor, äta kuvertmiddagar för tusenlappar, beställa in lyxiga årgångsviner och njuta av lyx och flärd. Vi läser allt fler artiklar om lyxiga viner och vet vad som är rätt till vilken måltid och så vidare. För att läsa om viner och vintips så finns vinbanken.se. Vi reser iväg till länder där det finns vingårdar och provsmakar, köper med och lever bland vinrankorna. På dessa gårdar finns oftast äldre vinsorter med flera år på nacken och en historielektion ingår i resan. En vinranka kan nämligen leva i många år och därför är gårdarna äldre och anrika.