Restauranger saltar måste varna för mycket salt i maten


Enligt de senaste studierna så är det inte så mycket köttet som står i fokus som boven till människors dåliga hälsa på grund av dålig kosthålling, utan saltet. Det tillförs väldigt mycket salt i maten vilket leder till viktökning, hjärtattacker och stroke.

New Yotallrik med matrk City Board of Health har därför beslutat att de ska kräva att restauranger informerar sina gäster om hur mycket salt varje maträtt innehåller men det gäller enbart restaurangkedjor som av konserveringsskäl har mycket salt i maten som gästerna kanske inte känner av. Grunden till beslutet är att studier visat att amerikanarna konsumerar alldeles för mycket natrium som ligger bakom hjärtattacker och stroke. Många är inte medvetna om innehållet i många maträtter och förlitar sig på att restaurangerna ska ansvar för att servera måttliga mängder av det som kanske inte alltid är så bra för vår hälsa.

I Sverige har vi många restaurangkedjor men i Stockholm är man lite mer kräsen och besöker gärna mindre restauranger med fokus på bra mat och bra råvaror. Är maten bra så behövs det inte så mycket salt som i rätter med mer konserveringsämnen. Stockholm har alltid varit early adapters på nya trender och den senaste trenden inom restauranger är fler vegetariska alternativ eller väldigt nischade restauranger med fokus på väldigt bra råvaror och kött från närproducerade gårdar. Är du intresserad av att läsa om Stockholms utbud av restauranger kan man besöka www.restaurangerstockholm.nu där de flesta restauranger som är värda ett besök finns beskrivna. En anledning till att det blivit mer och mer vanligt att gå ut och äta på restaurang kan bero på att man sänkte krogmomsen för ett par år sedan vilket speglades på priserna. Med den nya rödgröna regeringen med Stefan Löfvén i spetsen så riskerar krogmomsen att höjas och det kan bli intressant att se om det kommer påverka Stockholmarnas frekvens av restaurangbesök eller kan det vara så att vanan att gå ut och vanan att resa till länder där det är mycket mer vanligt att man äter ute några gånger i veckan påverkat dem så pass mycket att de fortsätter gå ut oftare än de gjorde för fem tio år sedan, det kan bli intressant att se. Förhoppningsvis håller trenden i sig annars blir det många restauranger som kommer få det knapert i kassan och troligen måste stänga igen.

Det vore intressant att se en studie i hur de senaste årens ökade restaurangbesök påverkat Stockholmarnas hälsa. Många restauranger skyltar med ekologisk mat och fokus på det nyttiga men väldigt många har kvar sina feta såser och frodiga viner, så man kanske kan misstänka att midjemåttet ändå ökat någon centimeter.