Lyckas med grillingen

De flesta i vårt avlånga land grillar ibland, oftast på sommaren. Även om du tycker dig kunna grilla hyfsat finns det en hel del knep att ta till för att ta din grillning till nästa nivå och verkligen imponera på dina gäster.

Idag finns det många typer av grillar att välja bland. I den här texten vill vi emellertid slå ett slag för den klassiska kolgrillen. Det finns faktiskt inget som går upp emot en middag grillad på riktigt kol. Du hittar kolgrill till bra pris här i flera olika modeller. För att lyckas med grillningen behöver du veta ett par saker. Läs vidare och bli en mästare vid grillen.

Slarva inte med förberedelserna

Gästerna kommer snart och köttet ligger inte på grillen ännu. Vid sådana tillfällen kan det vara frestande att kasta det du ska grilla på grillen trots att kolen fortfarande brinner. Gör inte det! Bäst resultat får du om du väntar till kolet bara glöder. Det brukar vara en bra riktlinje att vänta till kolet har fått en grå-vit färg. Hos Expressen får du ytterligare koltips av grillproffset Johan Jureskog Var också noga med att förbereda det kött du ska grilla. Att slänga en kylskåpskall biff på grillen blir sällan bra då det kyler ned grillytan. Ta istället fram köttet i tid och låt det bli rumstempererat.

Variera din grillning

Vi tenderar att bli lite enkelspåriga när det kommer till grillning. Ofta lägger vi, vår vana trogna, bara den traditionella köttbiten på grillen. Det är synd eftersom det finns så mycket mer spännande att grilla. En bit tonfisk som tillagas på grillen blir en fantastisk smakupplevelse.
Vegetarianerna får heller inte glömmas bort när det är dags att grilla. Det finns många saker som är helt vegetariska som passar utmärkt på grillen. Vad sägs till exempel om halloumi, sparris, svamp eller majs? Du kan också göra en escalivada med grillade grönsaker Det är även ett utmärkt och smakrikt tillbehör till köttet. Ett sista tips är att involvera gästerna i grillningen. Låt någon pensla med marinad, någon vända köttet och någon förbereda grönsakerna. Då blir grillfesten ännu trevligare.