Du får inte dansa på restaurang – inte i Gävle i alla fall

Visst finns det en hel del saker som är fullkomligt otillåtna på krog och restaurang. Men att dans skulle vara ett av dessa tabun är ytterst märkligt, men så är fallet på Berggrenska gården i Gävle.

???????????????????????????????????????Tidigare har vi skrivit om vikten av god hygien på en restaurang, vilket du kan läsa genom att klicka här, men att dans skulle gå under denna kategori är för oss en aning oförståeligt. Men till saken hör att man faktiskt måste ha ett speciellt tillstånd om man vill kunna erbjuda sina gäster att gunga i takt till musiken som spelas i lokalerna – och om man inte har det kan man polisanmälas. Vilket är precis vad Berggrenska gården i Gävle råkat ut för. I Göteborgs P osten skriver man bland annat att restaurangen tidigare varnats av just denna anledning och att polisen nu haft spaning på gården i syfte att se om dansen upphört, vilket den inte gjort. Och i Expressens opinionsblogg skriver skribenten Erik Erfors om hur Gävles politiker antingen är otroligt nitiska eller rent av grovt undersysselsatta – vilket nog fler än han anser!

Inte OK på restaurangen

Enligt lag måste alla restauranger inneha ett så kallat danstillstånd sedan år 2014 och det är just detta tillstånd som restaurangen inte har. Till exempel menar kommunen och polisen som lett förundersökningen av restaurangen att det vid hela tre separata tillfällen skett vad de kallar otillåten spontandans i lokalerna. Och fy så dum restaurangen varit som inte stoppat detta brottsliga beteende som utspelas rakt under deras näsa. Som gäst på en restaurang utan danstillstånd så ska gästen sitta still och får under inga omständigheter röra sig i takt till musiken – möjligen om de sitter ner men definitivt inte om personen i fråga står upp.

I Gefle Dagblad formulerar sig tidningen som följande om händelserna:

”Poliserna bedömde inte att det handlade om spontandans och filmade dansandet. Från restaurangens sida hävdar man att det, åtminstone vid tillfället i juli, handlar om människor som bara står framför baren, inte dansar.” läs mer om händelsen här.