Få i dig omega-3

Omega-3 är något  som vi alla vet är bra för kroppen. Det är dock inte alla som vet exakt vad det är utan bara att det är bra på något vis. Enkelt förklarat så är omega-3 samlingsnamnet på olika fettsyror där de flesta har bevisade positiva effekter på kroppen och hälsan. Främst påverkar det hjärtat och kärlens hälsa, men också hjärnans koncentration och prestation, lederna och immunförsvarets naturliga funktion. Ett riktigt viktigt och bra ämne alltså! En av de största naturliga källorna till omega-3 är genom feta fiskar och det har det varit länge. Många tänker på en lax direkt när de ser eller hör om omega-3 men allt eftersom vi äter mer fisk har faktiskt innehållet av omega-3 försämrats och sjunkit i odlade fiskar. På svd.se kan man läsa följande:

I Norge har laxodlingen ökat explosionsartat. På tio år har exporten ökat från 360000 ton år 2002 till nästan 840000 ton i fjol. Samtidigt vill branschen att dagens nivå ska tredubblas fram till år 2025.

Men de enorma mängderna ställer nya krav på fiskfodret. Laxen äter naturligt fisk- och skaldjursbaserad föda, något odlarna tvingats förändra.

Förr bestod kosten av marina råvaror, men på 2000-talet blev det marina fiskfodret en trång sektor och man började titta på alternativ, säger Bente Torstensen, forskare vid Nifes, ett nationellt forskningsinstitut i Norge som forskar på fiskfoder och fisk som livsmedel.

Att få i sig omega-3 på andra vis har alltid blivit i princip nödvändigt. Det får man lättast och bäst genom att äta tillskott. Omega 3 från Möller är ett väldigt bra alternativ när fisken sviker  eller om man inte gillar den mat som innehåller de nyttiga fettsyrorna. Tillskottet innehåller alla de viktiga fettsyror som har bevisad positiv effekt på hälsan. Men bara för att man äter sådana varje dag betyder det absolut inte att man ska börja undvika mat som innehåller omega-3 av sig självt. Kapslarna är enbart ett komplement till en hälsosam kost och sund livsstil. Men vad är bra att äta som kan innehålla omega-3? Låt oss ta upp några exempel:

  • Kött kan innehålla bra mängder av omega-3, men det varierar väldigt mycket. Djur som inte får vara ute och beta färskt gräs innehåller betydligt mindre av fettsyrorna när de väl ligger på tallriken. Visst gör spannmål att de producerar mer mjölk men blir fattigare på omega-3 och andra näringsämnen.
  • Även för mejeriprodukter gäller samma sak som med kött. Har man tur, eller rättare sagt koll, på hur djuret som producerat mjölken har levt har man större chans till att få i sig gott om nyttiga fettsyror som förbättrar din hälsa.
  • Olivolja, rapsolja och linfröolja är tre oljor som är bra för den som behöver få i sig mer omega-3. Särskilt den olivolja som har namnet Extra Virgin men rapsolja över lag innehåller mer än en olivolja. Mest innehåller linfröolja, den är kanske inte lika vanlig att man använder för matlagning men det finns massor av gånger den är god i mat. Varför inte ringla linfröolja över en sallad?

Det finns alltså en del naturliga vis att få i sig bra fettsyror på, men i de allra flesta fall behöver man hjälpa kroppen.