Restaurangmiddag i hemmet

Det finns kvällar då man är otroligt sugen på att äta gott, dricka gott och umgås med sina vänner – men suget att ta sig till en restaurang är inte alltid lika stort. Sådana kvällar brukar oftast sluta i att man slänger ihop lite simpel mat eller till och med bara beställer hem en pizza, till det dricker man något blaskigt vin som finns hemma och den som kommer över (om någon ens gör det) är den som bor närmast. Tillsammans sitter man då i soffan och äter, framför en dålig TV serie eller film som ingen egentligen vill se. Sen finns det kvällar då man verkligen vill äta och dricka gott, men på grund av diverse omständigheter inte kan lämna lägenheten eller huset. Kanske på grund av att man måste passa en hund, har ett barn eller måste vänta in någon som ska hämta någonting. Oavsett vad, så händer samma sak: dålig mat, tråkigt vin och soffläge. Men istället för att slappa, när man inte vill eller kan gå på restaurang – varför inte ta restaurangen till sig? Varför inte laga en storslagen middag, dricka makalöst gott vin och bjuda in vännerna på en kväll de aldrig kommer att glömma?

Njut av helstekt griskulting med bakpotatis
Allmänna Galleriet har en fantastisk kötträtt som faktiskt inte är jättesvår att laga. Här är receptet något annorlunda, men resultatet blir lika utsökt. Det är dags att tillaga en helstekt griskulting som serveras med bakpotatis. Det du behöver (för sex stycken portioner) är en hel spädgris, salvia, rosmarin, salt och peppar. Till det ska det självklart tillagas en sås, men det kommer vi till sen. Gör så här:

  • Grisen ska vara helt ren inuti. Plocka (eller bränn) bort eventuella bort som sitter kvar. Krydda sedan rikligt med salt och peppar och sedan de övriga kryddorna. Bind därefter ihop kultingen. Lägg den sedan på en långpanna med två dl vatten och baka 2,5 timmar i 120 grader. (spara skyn i långpannan)
  • Efter 2,5 timmar tas grisen ut och det är dags för grillning. Tänd en klotgrill med mycket kol och samla allt på ena sidan av grillen så den blir riktigt varm (ca 250 grader). Lägg därefter griskultingen på den glödfria sidan av grillen. Grilla sedan i 25 minuter, och vänd den en eller två gånger under tiden den grillas.

Nu är det dags att tillreda såsen, medan grisen grillas. Det görs enkelt på detta vis:

  • Hacka 2 stycken rödlökar och fräs tillsammans med lite smör.
  • Slå i 2 dl rött vin och sky från långpannan som grisen låg på i ugnen, låt koka upp.
  • Toppa med lite maizena till önskad tjocklek på såsen, stäng av värmen och vispa ned smöret. Därefter bör grisen vara redo att lämna grillen.

Nu är det nästan klart. Skär upp grisen och häll över såsen, lägg till bakpotatis och sallad. Sist men absolut inte minst, behövs självklart ett riktigt gott vin.  Ett enkelt sätt att hitta vad som passar är att kolla vintips från Wineagency. Sen är det bara att duka, och servera. Dina gäster kommer bli så imponerade! Vem vet, de kanske till och med ger dig dricks.