Så lever du hälsosamt som köttätare

Många hälsoråd riktar sig till vegetarianer och veganer, men det är minst lika viktigt att personer som äter kött får i sig tillräckligt med näringsämnen. Kosttillskott med vitaminer och mineraler är ett bra sätt att få i sig det dagliga behovet. Även en varierad kost och daglig motion behövs för en hälsosam livsstil.

En hälsosam livsstil är viktigt för att må bra i nuet och i framtiden. Med bra kost och träning kommer du långt, men det är även bra att ta kosttillskott för att öka intaget av vitaminer och mineraler som kan vara svåra att få i sig från kosten. Valet av kosttillskott beror på just din kost och livsstil. Här hittar du de bästa tipsen för hur du som köttätare kan leva mer hälsosamt.

Välj bra kosttillskott

Människor mår bra när kroppen är i balans. Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Dessa näringsämnen är:

  • Kolhydrater
  • Fett
  • Proteiner
  • Vitaminer
  • Mineraler

Det är möjligt att få i sig rätt mängder från kosten, men många tycker att det är svårt och krångligt att räkna mängden av de olika näringsämnena. Dessutom finns det många olika vitaminer och det krävs kunskap för att veta hur mycket olika livsmedel innehåller av varje vitamin. Med bra kosttillskott kan du säkerställa att du får i dig det dagliga behovet. Hos dcg.se hittar du kosttillskott som hjälper dig att uppnå en naturlig hälsa. Här hittar du ett stort utbud av tillskott som är särskilt lämpliga för köttätare, exempelvis multivitamintabletter. Oavsett kosthållning kan det vara bra att få i sig ett extra tillskott av vitamin D, essentiella fettsyror, aminosyror, fibrer samt olika örter och växtextrakt. Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer och det är viktigt att du ser till att du får i dig den dagliga rekommenderade dosen.

Om du tränar mycket kan du även ha nytta av extra B-vitaminer eftersom de kan öka energiproduktionen. Generellt behöver aktiva personer mer än stillasittande personer. Även vitamin C och E är bra för dig som tränar eftersom de skyddar dina celler mot oxidativ stress. Antioxidanter finns i flera olika näringsämnen och de hjälper till att skydda mot cancer, diabetes och andra sjukdomar som är kopplade till oxidativ stress. Antioxidanterna hjälper till att hålla cellerna i balans och skydda dem mot fria radikaler. Håll därför utkik efter antioxidanter när du köper kosttillskott. Bra antioxidanter inkluderar E-vitamin, C-vitamin, karotenoider, riboflavin, selen, zink, mangan och koppar.

Ät varierat och balanserat

Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets rekommendation är alltid att äta varierat och balanserat. Det innebär att du varken bör äta för mycket eller för lite av något näringsämne. Enligt de svenska kostråden bör du äta max 500 gram rött kött (gris, nöt, lamm, ren och viltkött) i veckan. Det är med andra ord inte farligt eller ohälsosamt att äta kött, men det bör ske i lagom mängd och tillsammans med mycket mat från växtriket och rikligt med fullkornsprodukter.

Träna regelbundet

Sist men inte minst är det viktigt att du rör på dig. Forskning visar att 30 minuters daglig motion är har massor med positiva hälsofördelar. Det är bland annat bra för hjärtat och hjärnan, men även för ditt humör. Om du kombinerar träningen ihop med ett bra näringsintag har du goda möjligheter att leva hälsosamt.