Vi äter allt mer kött

mat

Vi åt mer kött än någonsin under förra året, det visar nya siffror från Jordbruksverket. Framförallt är det förbrukningen av kyckling som ökar. De senaste tjugo åren handlar det om en ökning på nästan 150 procent. Håkan Boström är köksmästare på en restaurang i Jönköping.

Det kan vi läsa på SR.se där de rapporterat om den rekordhöga konsumtionen av kött som spridit sig över landet. Och ja, vi har allt mer kött på tallriken. Det är både kyklinglår, fläskfile, lammkotletter och den traditionella ryggbiffen som tar allt mer plats på vår tallrik, och vad gör detta egentligen för vår hälsa och framför allt för klimatet?

Det är ingen höjdare för klimatet när vi ätet kött, det handlar inte bara om att det krävs mycket resurser för att driva upp djur för slakt, det handlar också om långa transporter och liknande som gör att kött är något som kanske inte borde vara huvudpersonen på tallriken, utan något vi skulle kunna äta lite mer sparsamt av, utan att helt sluta äta det. Att välja bort kött för baljväxter kan vi här läsa om, och det är en sak som är väldigt bra för miljön att göra. Baljväxter är bönor, linser och liknande, och det är så bra eftersom det innehåller mycket protein som därför kan ersätta köttet på tallriken på ett bra vis. Och man behöver inte känna sig otrendig om man äter baljväxter, de är nämligen tillräckligt ute för att faktiskt bli inne igen. Om man nu bryr sig om vad som är trendigt att ha på tallriken, det vill säga.