Grönsaker efter säsong

Att äta grönsaker efter säsong är oerhört bra för att få färska livsmedel som innehåller de vitaminer som vi behöver. Nu är det exempelvis säsong för pumpan som är full av nyttiga C-vitaminer.

395720-zierkurbis

Nu är det säsong för pumpan och Halloweenhelgen är den helg som vi köper mest pumpor. Många använder dem som pynt men de borde faktiskt äta innehållet också, tipsar Expressen. Enligt en studie som presenterades nyligen är pumpan nämligen fullproppad med nyttigheter som har många positiva effekter på vår hälsa och våra kroppar. Exempelvis har pumpan ett högt innehåll av C-vitamin som stärker immunförsvaret och håller oss friska.

Mer näringstäta och bättre smak

Att äta grönsaker efter säsong är ett bra sätt att få i sig viktiga mineraler och vitaminer. Grönsakerna som är i säsong är nämligen mer näringstäta och smakar mer. Om de inte är i säsong i Sverige måste de importeras från andra länder och då blir lagrings- och frakttiden längre, vilket innebär att livsmedlen inte är alls lika färska. Enligt Metro ska man till exempel satsa på blomkål, kålrot, purjolök, rödbetor, vitkål, och salladskål nu i oktober och november.

Kosttillskott kan behövas

Har man av olika anledningar svårt att hitta bra svenska grönsaker och frukt eller om man kanske helt enkelt inte tycker om att äta det, kan det vara så att man inte får i sig de näringsämnen som är så viktiga. Då kan det vara läge att börja äta kosttillskott som exempelvis vitapro, som innehåller alla viktiga mineraler och vitaminer.

”En stor del av Sveriges befolkning äter kosttillskott i dag för att de mår bra av det, de känner skillnad. Det kanske inte är så konstigt. Maten har allt mer förlorat sitt näringsinnehåll, vi äter allt mer tomma kalorier, grödorna drivs upp snabbt för att öka lönsamheten och skördas innan de är mogna och så vidare.” Läs mer.