Hemligheten bakom populära restauranger

Vad är det som gör att vissa restauranger är överfulla kväll efter kväll medan andra ekar tomma? Hur skapas den där speciella känslan som gör att gästerna återvänder? För att skapa en riktigt bra restaurangupplevelse krävs mer än bara god mat.

En grundförutsättning för att en restaurang ska bli välbesökt och omtyckt är naturligtvis att det som lämnar köket är riktigt vällagat. Men en restaurangupplevelse är mer än maten, det är ett helhetskoncept. Populära restauranger lyckas erbjuda sina gäster det lilla extra. Det måste vara snygg inredning, ypperlig service, trevlig atmosfär och genomtänkt meny.

Erbjud det lilla extra

Idag finns det många restauranger med olika inriktningar. För att lyckas nå fram till gästerna gäller det att vara snäppet bättre än konkurrenterna och slipa alla delar av verksamheten. Det är de små detaljerna som som kommer att få gästerna att återvända igen och igen:

  • Kvalitet framför kvantitet. Det kan vara frestande att skapa en lång meny med något som passar alla smaker och inriktningar. Men faktum är att en välkomponerad och sammanhållen meny där rätterna lagas med perfektion är både mer kostnadseffektivt och modernt. Variera istället menyn efter säsong och behåll bara några populära klassiker året om. Att hitta rätt kockar för konceptet är viktigt för att kunna hålla en konsekvent hög nivå.
  • Skapa atmosfär. En trevlig atmosfär skapas genom en sammanhållen och snygg inredning, ljussättning och ljudmiljön. Bakgrundsmusiken kan sätta stämningen för hela kvällen och det gäller att ägna tid åt spellistan.
    Rätt för målgruppen. Beroende på läge och inriktning kommer restaurangen locka olika typer av gäster. Att anpassa både menyutbud, inredning och service efter målgruppen är essentiellt för att lyckas.
  • Den bästa servicen. Att personalen är serviceminded och gillar sitt jobb är ett måste. Men det är också viktigt att personalen förstår vad som förväntas av dem. På en kvarterskrog är det viktigt med familjär humor och avslappnad stämning medan en mer lyxig restaurangupplevelse kräver en mer tillbakahållen och subtil framtoning.

När alla detaljer stämmer blir restaurangbesöket utöver det vanliga oberoende av vilken mat som serveras eller vilket läge restaurangen har. En restaurangupplevelse utöver det vanliga lockar inte bara de som bor i kvarteret utan också långväga finsmakare.