Restauranger och säkerhet

En restaurang ska inte bara en plats för god mat och betjäning. Det ska såklart också vara tryggt och säkert.

Ha det så kult på restaurangen, sa en gång en vis man i en youtube-video. Det han åsyftade då var förmodligen att hans föräldrar skulle få en angenäm stund med god mat och dryck och bra uppassning. Men vad händer när restaurangen är stängd? Vad händer om det börjar brinna? Om det sker ett väpnat rån? Och är restaurangen tillgänglig för synskadade och rullstolsburna? Eftersom restaurangen är brödföda på mer än ett sätt finns det många saker att som restaurangägare ha i bakhuvudet. Hur ökar man som restaurangägare säkerheten på restaurangen och får en riktigt bra restaurang som gästerna vill återvända till?

  • Galler för fönstren!
  • Servera bra mat så kunderna vill komma tillbaka
  • Handikappanpassa! Du vill väl att restaurangen ska vara tillgänglig för alla
  • Se till att ha generösa öppettider så du slipper slänga ut någon
  • Ha bra personal

På http://gallerbolaget.se/ hittar du ett stort utbud av produkter som kan hjälpa dig att öka säkerheten på din matserveringsinrättning. Du kan även investera i väktare och vakthundar, och se till att ha ett alarmsystem och ett säkerhetsskåp för dagskassan.

Andra sorters säkerhet på restaurangen

Idag är det många människor som är överkänsliga mot olika typer av livsmedel. För vissa rör det sig om mindre allvarlig överkänslighet – kanske får man utslag av jordgubbar eller klåda i halsen av tomater – men för många andra är situationen betydligt allvarligare än så. Den som är jordnötsallergiker kan i värsta fall svullna upp i halsen av att få i sig jordnötter och dö en plågsam kvävningsdöd. Även gluten – de fyra sädesslagen – är en typ av kost som kan få allvarliga konsekvenser för den som är intolerant mot födoämnet. För den glutenintolerante orsakar gluten skador på tarmluddet, vilket ger bestående men och leder till allvarliga magsmärtor och kraftiga kroppsliga reaktioner. Andra typiska födoämnesallergier är skaldjur, fisk, ägg och baljväxter. Det är därför viktigt som krögare att noggrant redovisa vad maträtterna innehåller och informerar både personal och gäster om detta. Även för veganer och vegetarianer är innehållet viktigt. Den som är vegan blir förmodligen inte särskilt glad över att i efterhand få veta att salladen innehöll fisksås.

För den som vill prova på hur det är att gå på restaurang när man är synskadad finns det ett ställe i Stockholm som specialiserat sig på just detta. Sällskapet anländer till en mörklagd restaurang, där servicen sköts av synskadade. Rummet är kolsvart men tillagad i normal belysning av icke synskadade personer. Om man behöver hjälp ropar man bara på servitören genom att använda vederbörandes namn, så att han eller hon kan assistera dig till exempelvis toaletten. Där inne är det ljust, så man behöver inte oroa sig. De flesta känner sig en smula obekväma i början, men vänjer sig snabbt vid mörkret och kan njuta av en annorlunda restaurangupplevelse där maten och smakerna hamnar i fokus på ett helt annat sätt. Restaurangen heter Svartklubben och återfinns på Södermalm i Stockholm. Säkerhet kan alltså handla om många saker, även inom restaurangbranschen.