Julbord – både älskat och hatat

julbordFör tredje året i rad kan man äta julbord och se Lotta Lundberg och Erik Haag i Showen ”Alla kan äta julbord”, där de vill ändra synen på julbord som en gammal förlegad tillställning som bara innebär mycket fylla.

I tidigare inlägg har marknadsföring för restauranger behandlats. Men nu ska det handla om en annan typ av satsning som många restauranger har vid denna tidpunkt på året, nämligen julbord. och just julbord har Lotta Lundgren och Erik Haag en show om, för tredje året i rad.

70-talet startade en trend

I Dagens Nyheter kan man läsa om varför julbordet kan ha kommit att bli så älskat och hatat bland folk. Om man nämner julbord idag är det många moderna människor som rynkar på näsan och tycker att det är starkt förknippat med fylla och skandaler. Lotta Lundgren tror att detta beror på det frigjorda 70-talet, då skapades en trend av den unga generationen som föddes på 40-talet. De gjorde uppror mot sina föräldrars mer traditionella syn på firande. Julbord blev då något som man kunde göra lite som man ville på, vilket kan ha bidragit till den odrägliga bilden av tillställningen som idag många gånger finns kvar.

Detta vill Lotta och Erik ändra på

Det är denna syn på julbord som Lotta Lundgren och Erik Haag vill ändra på med sin Julshow ”Alla kan äta julbord”, de vill ge upprättelse åt högtiden så att folk sluta rynka på näsan. Det kommer bli en utmaning för de båda, och det är inte helt okomplicerat att försöka försvara och värna om gamla svenska traditioner.

Showen och julbordet

Vill man se showen och äta julbordet på Artipelag så kan man nog minst sagt förvänta sig en annorlunda upplevelse. Det är nämligen så att många av de grejer som finns på julbordet idag inte fanns förr i tiden, och man kan nog räkna att det kommer vara mycket gammaldags rätter på detta julbord. Flera av de rätter som kommer att serveras på julbordet är önskemål från Lotta Lundgren och Erik Haag, som exempelvis vissa speciella inlagda sillar och fiskrätter. Sedan är tanken att de ska guida besökarna kring hur man äter ett julbord, med fokus på maten och inte fylla.