Grillat kött i restauranganda

Vi har tidigare skrivit om att att ordna en restaurangmiddag i hemmet. Inspirationen kom då från en kötträtt (griskulting med bakpotatis) som restaurangen Allmänna Galleriet har på sin meny, och till det rekommenderade vi ett gott rött vin som förstärkte det goda i köttet. Och nog är det fortfarande en fantastisk rätt, så är det nog så här i sommartider inte helt rätt. Istället är det nog dags att fokusera på vad för kött som ska grillas i sommarvärmen, och vilka godsaker som kan passa till. Med andra ord, låt oss presentera sommarens godaste kötträtt:

Rökiga ribs på latmaskens vis

Det är lättare än många tror att få till en riktigt god rätt av revbensspjäll, och vi har receptet som gör att du inte kan misslyckas. Till att börja med, det du behöver är: 

1,5 kg kamben eller spareribs, 2 msk liquid smoke, 2 lagerblad, 1/2 gul lök,  pepparkorn 2 dl bbq-sås med hickorysmak, 1 msk chipotlepaste, 1 apelsin,1 kruka färsk timjan

Och så här gör du:

Du börjar med att dra bort hinnan på baksidan av revbenen. Lägg sedan i dem i en kastrull med mycket vatten (vattnet ska täcka allt kött). Häll i liquid smoke, lagerblad, lök, salt, kanelstången och pepparkorn. Koka sedan upp allting och låt det sedan sjuda på låg värme och under lock i ungefär en timma. När du har gjort det lyfter du upp köttet och låter det torka av.

Medan köttet kokar kan du börja med bbq-såsen. Du tar helt enkelt vanlig bbq och tillsätter rivet apelsinskal, lite saft och timjan. Sedan penslar du revbenen med såsen efter att de har torkat. Se till så att såsen täcker ordentligt.

När detta är klart lägger du revbensspjällen på grillen och penslar på ännu mer bbq-sås. Det räcker med att grilla revbenen i 10-15 minuter, eftersom de redan är kokta.

Enkelt och gott, närmare perfektion. Och vad ska du ha till? Rekommendationen är självklart lite kall coleslaw men också en härlig sallad och varför inte slänga dit en grillad majskolv och en bakad potatis också? En härlig sommarrätt, som ger smaken av att vara serverad på restaurang – men som du kan avnjuta hemma i din trädgård.

grilla sommar mat