Matlagninsintresset växer i Sverige

I Sverige växer matlagningsintresset, och det inte minst hos unga och barn. Många vill gå matlagningskurser och andra njuter av att få laga mat en hel helg. Att driva en egen restaurang är en dröm hos vissa, en dröm som har besannats hos andra. Det ska vara roligt och lustfyllt att laga mat.

 

Många vill lära sig laga mat. Riktig mat. Såndär mat som lagas och serveras på restauranger och smakar som magi. Sådan mat finns på bland annat Hufvudsta Gård och där går det även att gå matlagningskurs för att lära sig mer om just kokkonst.

 

Att laga mat är det nya svarta – hos unga

I Sveriges Radio går det att båda lyssna och läsa om hur mat tycks ha blivit det nya intresset för barn. Kanske är det för att Sveriges yngsta mästerkock började sändas på TV 2014 och nu har tagit landet med storm. Plötsligt fanns det flertalet matlagningsprylar och kokböcker ute på marknaden för barn och alla ville lära sig laga mat. I utbudet av kokböcker som riktar sig specifikt till barn och ungdomar finns bland annat:

 

Roy Fares – Cake hero
Clara Lidström och Annakarin Nyberg – Laga steg för steg
Anna Lycke – Fixa festen själv
Johanna Westman – Grön i köket
Pia Beckman – Fredagsmys

 

Att driva en egen restaurang

I Expressen skrivs det vidare om hur en känd kock säger de bevingade ordet: God mat lagas av en glad kock. Kocken är Daniel Müllern och han driver restaurangen Villa Strandvägen. Där serveras enligt han själv klassiskt vällagad mat med bra råvaror. Villa Strandvägen ligger vid Ystad Saltsjöbad, omgiven av träd och villor. Restaurangen öppnades 2016, i varma juli. Den ligger i en ljus sommarvilla som renoverats omfattande. I köket finns en vinröd spis av märket Molteni, som kostade hela 300 000 kronor. Den har placerats på ett sådant sätt att alla gäster kan se den, eftersom den verkligen drar blickarna till sig.

 

Under vintern har rotfrukter, kraftiga smaker och mustiga kryddor stått i centrum för matlagningen. Nu längtar Daniel efter solmogna tomater, vårens första sparris och rabarberna – Expressen  

 

Att få laga mat en helg

En annan som verkligen gillar att laga mat är ingen annan än artisten Eric Gadd. I Svenska Dagbladet Weekend beskriver han sina helger med frun Cornelia och dottern Leonora. Han lagar gärna libansesiskt och mellanösterninspirerat med råvaror som aubergine, rostade morötter, tahini och flera andra olika röror till köttet som serveras. På helgerna varvar han vidare drömska drinkar med restauranghäng tillsammans med vänner och matlagning när tid finnes. Lite av ett drömliv med andra ord.

 

Rolig och lustfylld matlagning

När det kommer till att laga mat på helgerna gäller det att, för sin egen skull, göra det roligt för sig. Det ska inte finnas måste och liknande utan det ska kännas fritt och inspirerande, kreativt och glädjefyllt. Inspiration kan hittas på saluhallar som finns i de flesta större städer i Sverige, här kan man gå runt bland en massa härliga råvaror och finna rätten som passar för middagens festligheter. Eller så kan man alltid gå en matlagningskurs.