Fredagsmiddag utan kött?

Kött är ju den ultimata fredagsmaten. Till exempel har vi tidigare skrivit om att äta asiatisk oxfilé, en rätt som passar perfekt när en vill unna sig lite. Men det är dock inte många i Sverige som kommer att äta kött denna kväll, varför? Det pågår nämligen en stor köttförändring i Sverige.

Många menar på att kött är den största anledningen till den miljöförstöring som pågår i världen och 3977366-beetrootsmenar även på att det är en anledning till att många dör i förtid. Därmed har många valt att ta ett avstånd från kött, och då speciellt rött kött – för att istället äta mer vegetarian -och vegankost. Men går det verkligen att äta lika gott på fredagen om en tar bort köttet? Ja, men det är självklart inte samma sak varpå det dock inte betyder att det inte kommer vara gott.

Bra tips mot en mer hälsosam kost

Det viktigaste att komma ihåg när en väljer att leta alternativ till kött är att det inte behöver vara svårt att äta klimatsmart. Kost-experten Anna-Karin Johansson från Livsmedelsverket är miljöstrateg och säger:

– Vi behöver äta mer vegetabilier, kanske byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska. Bönor bidrar med mycket protein liksom kött, men nötkött ger ifrån sig minst 70 procent mer växthusgaser.

Några tips hon ger till dig som vill äta mer klimatstart är att minska köttintaget, välja mer ekologiskt, inte slänga mat i onödan, äta säsongsmat, ändra dina inköpsmönster – kan du kanske ta cykeln till affären istället för bilen? och välja bort skräpmat som exempelvis godis, chips och läsk eftersom det inte bidrar med näring och samtidigt skadar miljön.

Sen är det klart – du måste ju inte sluta med kött helt, det finns ingen anledning till. Det du kan göra är att skära ner på köttet till 1-2 gånger i månaden och då välja ekologiskt och svenskt kött, snarare än att köpa kött från andra ställen.