Ät blåbär och få bättre syn

Genom att tänka på vad vi äter så kan vi bygga upp våra kroppar och ta bättre hand om oss. När det kommer till vår syn är blåbär verkligen ett dunderbär som skapar underverk och vet du att du kan tänkas lida brist på vitamin A så bör du ta ett kosttillskott.

26102-blueberryVi människor blir allt bättre på att ta hand om oss, och visst är väl det härligt? Känner du att dina problem med ögonen är stora kan du hitta din ögonklinik i stockholm och där få hjälp med en passande behandling. I vår natur finns det mängder av olika källor som kan göra underverk. Blåbäret är en riktig raring som alla borde äta någon sked om dagen av för att skydda sig på bästa sätt som livets olika åkommor. Blåbäret är, enligt en artikel i Aftonbladet, den vanligaste växten och täcker hela 17 % av hela Sveriges yta. Dock är det bara 4 % av alla blåbär som plockas, så kanske borde vi gå ut mer i skogarna och göra ett jobb så vi kan leva lyckliga och klaga mindre på krampor som ofta slår in.

Näringsämnen som bibehåller synen

I Expressen finns det en artikel som tar upp just blåbär och att det lilla bäret hjälper till att förbättra och bibehålla sin syn. Detta genom att det finns olika näringsämnen i blåbäret som är speciellt passande och bra för vår syn. Dessa antioxidanter stärker nämligen ögonvävnaden och gör så blodcirkulationen ökar. Förutom blåbär så är andra näringsämnen såsom zink, selen och vitamin E mycket bra. Genom att äta en allsidig kost, och tänka på att ta kosttillskott om man äter en annan typ av kost där man väljer bort vissa produkter kommer man få bättre förutsättningar för ett långt och friskt liv. För en bra syn är det även bra att tänka lite extra på om du får i dig rätt mängd av vitamin A.

Tillaga grönsakerna

Att hålla koll på A-vitaminet i kroppen är mycket viktigt och kan vara avgörande mellan en bra och en dålig syn, samt andra problem. Nattblindhet är ett mycket tidigt symptom om du lider brist och det är även viktigt att tänka på att tillaga grönsaker om man inte äter animaliska produkter. Detta då vitaminet blir till under upphettningen. Den rekommenderade dagliga dosen för vitamin A är följande, och självklart varierar den mellan ålder och vår fysiska status:

  • 700 mikrogram per dag om man är kvinna
  • 900 mikrogram per dag om man är man
  • 800 mikrogram per dag om man är gravid
  • 1200 gram per dag om man ammar.

Livsmedelsverket finns mer information om A-vitamin och hur vi på bästa sätt kan få i oss den, samt vad som kan uppstå om vi lider brist. Men, alltid bäst att söka hjälp om en finner att sina problem med ögonen är till besvär. Dock aldrig försent att även lägga om sin kost. Genom att lägga om sin kost kan man öka sina förutsättningar för att få så bra syn som möjligt och kunna återhämta sig bättre efter en operation.