Redskapen som hjälper dig laga kött

Kött är ett livsmedel som alltid väcker debatt. Hur många grader ska det perfekta köttet vara? Vilka redskap är egentligen bäst? Och vad ska man tänka på vid tillagning? Detta och mycket mer får du reda på här.

Det finns många som verkligen älskar kött och som lägger ner mycket tid på att göra sina rätter perfekta. Därför finns det också ett stort utbud av köksredskap som är anpassade för just kött. Genom att investera i några av dessa är du på god väg att bli en riktig mästare. Välj redskap efter den typen av kött du brukar laga.

Börja med en kökstermometer

Measuring,Steak,Temperature,On,A,GrillEn sak alla köttälskare bör ha i sitt kök är en kökstermometer av hög kvalitet. Att gå på känsla i all ära men om du verkligen vill veta att köttet har rätt temperatur är en termometer ett måste. Det bästa är att skaffa en digital modell. Om du ställer in den i förväg piper den när köttet är färdigt. Tänk på att sticka ner pinnen i den tjockaste delen av köttet. Du bör alltid kolla upp vad den typen av kött du ska laga har för rekommenderad temperatur. Det kan nämligen skilja mellan olika sorter. Generellt säger man att medium rare ligger mellan 55-57 grader. De flesta gillar sitt kött på detta sätt. Om du ska ha en bjudning kan det vara bra att fråga dina gäster i förväg hur de vill ha sitt kött.

Andra bra tillbehör till kött

Set,Of,Raw,Steaks,-,T-bone,,Tomahawk,,Striploin,,Tenderloin,,NewNågonting annat som du bör införskaffa om du vill laga bra kött är en kötthammare. Denna använder du för att banka ut köttet och göra det extra mört. Det är också nödvändigt om du till exempel ska göra egen schnitzel. Du kan slå in köttet i lite plastfolie innan du börjar banka för ett bättre resultat. Andra redskap som du inte får missa när du ska göra kött är:

  • Bra knivar som är anpassade för kött
  • En hamburgerpress som gör egna hamburgare
  • En våg så du kan väga ditt kött

Just knivar är något som du inte för glömma bort i köket. Om du är seriös med din matlagning lönar det sig att investera i riktiga kockknivar från bra märken. Du kommer märka en otroligt stor skillnad när du skär i köttet. Det är till exempel bra att ha en filékniv så du kan skära köttet i fina bitar. Du bör även komplettera med en större köttkniv för de där stora stekarna. Tänk även på att sköta om dina knivar och slipa de regelbundet. Då kommer du ha knivar som kan följa med i flera generationer.

Tillagningen är viktig

Du måste även basera dina tillbehör beroende på hur du gillar att tillaga ditt kött. Ska det till exempel grillas eller stekas? Du kan även investera i en bra grillpanna som ger de där fina ränderna på köttet. En stor del av att laga kött handlar om att få till den där fina stekytan som är så eftertraktad. En bra panna är ett måste för detta.