Köttdieten

Vi har tidigare skrivit om kostvanor och viktnedgång, och radat upp olika typer av dieter vilka kan vara både goda och hälsosamma att leva efter. Bland annat skrev vi om LCHF, som vi då beskrev så här:

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som går ut på att mer eller mindre utesluta kolhydraterna. Dessa ersätts främst av fett och protein. Genom att minimera intaget av kolhydrater ska man kunna kontrollera blodsockernivåer i kroppen. Äter man ute kan man gott välja feta såser och kött, fågel eller fisk. Försök om möjligt välja bort kolhydratkällor som pasta och potatis.

Om du vill veta mer om dietens för- och nackdelar rekommenderas det att gå in och läsa hela inlägget.

Denna köttdiet har ju diskuterats många gånger om, i fråga hur bra den är för kroppen och hur bra den är för miljön. Många är det som säger att dieten påverkar klimatet negativt och deetta för att den innebär dubbelt så stora växthusgasutsläpp i jämförelse med en diet som är byggt på Livsmedelsverkets kostråd. Anledningen till det är att både köttproduktion och grönsaker som odlas ovanför jord i växthus helt enkelt är sämre om man ser till miljön. Och eftersom LCHF bannlyser potatis och rotsaker som knappt påverkar miljön, kan det långsiktigt bli riktigt illa för naturen om vi alla ska äta LCHF.

Det man som får göra om man äter denna köttdiet är att hoppas på att det kommer hittas bättre sätt för miljön att ta fram grönsaker och kött, och alltid välja ekologiskt.