En legendarisk stockholmsrestaurang

Det är inte alla restauranger som lyckas bli legendariska redan när fortfarande är öppna. Sådant brukar inträffa först efter att restaurangen har slagit igen sina dörrar, eller åtminstone efter att den funnits länge, och genomgått flera ägarbyten. Det finns dock en restaurang i Stockholm som är det undantag som bekräftar denna regel.

Allmänna Galleriet öppnade fyra år efter millennieskiftet, med ett namn som var tillräckligt mystiskt för att kunna dölja för den oinvigda att det handlade om en restaurang och bar. Dessutom innebar namnet, eller åtminstone initialerna, att man anspelade på vad som tidigare ägt rum i lokalerna. AG är nämligen den kemiska beteckningen för silver, och tidigare låg Hallbergs silverfabrik i samma lokaler.

Att inreda en restaurang i en gammal industrilokal, och inte dölja det industriella arvet, är en trend som uppstod i New York strax före millennieskiftet. Allmänna Galleriet var den första restaurang som gjorde något liknande i Sverige: man lät bl.a. silverrester från fabrikens dagar ligga kvar mellan golvplankorna.

Succékonceptet

Men ingen restaurang blir en succé bara på grund av sin inredning och sitt koncept, även om detta naturligtvis kan räcka för att skapa en snackis och generera ett visst intresse. Det som drog besökare till AG, som krogen snabbt kom att kallas, var naturligtvis maten. Även där lyckades man vara ett steg före övriga restaurangsverige. Det har alltid funnits restauranger som serverat okonstlad mat med fokus på råvarorna, men deras popularitet har varierat i takt med mattrenderna. AG lyckades hamna så rätt i tiden att de på allvar tog den här trenden till Stockholm, och återigen fick trendkänsliga stockholmare att känna att den kungliga huvudstaden väl kunde mäta sig med matmetropoler som New York och Berlin.

I takt med att krogvärlden har förändrats – restaurangstockholm har inte stått still sedan 2004 – har även Allmänna Galleriet gjort det. Sedan starten har fokus mer och mer kommit att handla om kött i olika former. Även här går det att dra paralleller till internationella krogtrender.