Årets nya Michelin-stjärnor

Att få en stjärna har alltid förknippats med att vi åstadkommit något bra. Och när det kommer till att få en stjärna av Michelin är det en dröm som går i uppfyllelse hos många krögare.

3198218-whole-lobster-ceviche (1)Bara det bästa är bästa nog! Det ska vara bestick i äkta silver och perfektion in på bara skinnet när det kommer till maten. För det är ingen lek när det kommer till de stjärnor som delas ut av Michelin. Detta år fick vi i Sverige nöja oss med några få stjärnfall, men ack så härliga.

2 nya stjärnkrogar

Både Mathias Dahlgrens krog Matsalen eller Frantzén blir utan stjärnor detta år. Något otippat enligt många. Men då får man istället glädjas åt att Operakällaren fått tillbaka sin förlorade stjärna och att Oaxen nu kammat hem en för deras fantastiska mat och fantastiska råvaror. Man kan debattera vare sig Michelin håller för hårt i sina stjärnor eller hur mycket en stjärna betyder. Men man kan aldrig komma ifrån att en stjärna är en indikation på att en restaurang håller otroligt hög standard genom allt från lokal, servering, personal och inte minst maten. Detta är även något som krögaren Stefano Catenacci håller fast vid och menar att en krog med en stjärna är en krog som under lång tid hållit otroligt hög kvalitet då Michelin efterlyser kontinuitet. Man kan säga att det är ett kvitto på att matgästen inte kommer bli besviken.

Tysk by imponerar

När det kommer till dessa stjärnor är de onekligen svåra att knipa. Det är det som gör det hela än mer intressant om man då ser till den lilla tyska byn Baiersbronn som med sina 16 000 invånare som har knipit hela sju stjärnor. Enligt Michelin kan en restaurang kamma hem som högst tre stycken stjärnor, vilket ingen av Stockholmskorgarna gjort, men i den lilla byn har de två krogar med tre stjärnor. Om man ska jämföra, vilket alltid är kul, så har då denna by lika många tre-stjärniga restauranger som London har. Vad är då hemligheten kan man ställa sig? Man kan tycka att den tyska lilla pärlans krögare borde starta en gemensam blogg för att visa omvärlden hur man ska jobba.