Recept med fläskytterfilé till grillsäsongen

Grillsäsongen är äntligen här och ett populärt kött är fläskfilén, som går att variera med enbart fantasin som gränser. Såhär går man till för att lyckas med grillningen.

 

Fläskfilé är en av våra ultimata grillfavoriter och recept med fläskytterfile finns det många av. Vare sig man vill äta fläskfilén helstekt, på grillspett, marinerad eller med egen kryddsättning går den att variera i all oändlighet och passar de flesta. Populära tillbehör till köttet är potatisgratäng, rostade rot- och grönsaker och goda ostkrämer. Vill man variera ytterligare passar även hemmagjorda salsor bra. Dessa får gärna vara gjorda på exempelvis bönor eller någon söt frukt som mango eller äpple, för att bryta av mot den grillade och salta smaken. Som kött är fläskfilé magert, vilket det kanske inte låter som på namnet. Faktum är att köttet innehåller enbart två eller tre procents fett och har en bra uppsättning av både proteiner och b-vitaminer. Detta gör fläskfilén till rena hälsokosten och en typ av mat som ofta rekommenderas av dietister. Så länge man inte grillar köttet allt för länge behåller det även både stark smak och saftighet mycket bra. En innertemperatur på runt 65 grader är att föredra för bästa smak och konsistens skriver Göteborgsposten, som även rekommenderar att man noggrant kollar köttets färg vid inköp, som ska vara ljusrosa och inte grått för att hålla god kvalitet.

 

Välj rätt typ av grill för köttet

Det allra första man ska tänka på vare sig man är nybörjare eller en erfaren grillmästare är att välja rätt typ av grill för köttet. Grillen ska helst kunna reglera värmen, då tunna köttbitar behöver hög värme och en kortare grilltid medan tjockare bitar behöver lägre värme under en längre tid. Har man dessutom ett lock på grillen kan den användas som ugn och tillreda andra saker, som gratänger eller liknande, samtidigt. Grillen bör dessutom vara placerad så att den undviker eventuell blåst och ha ett galler som värms upp enkelt och jämnt. Något som är bra att ha på grillen är ventiler. Med dessa kan man reglera syregraden inuti grillen och därmed enkelt få en varmare eller kallare temperatur, beroende på typ av kött och önskemål. Enligt Aftonbladet är en huvudregel är att ju mer syre som släpps in i grillen desto högre blir temperaturen. Dock beror temperaturen såklart också på hur mycket kol eller briketter man använder.

 

Så grillar man bäst –  steg för steg

 

  • Börja i tid. Förberedelser är a och o. Se till att köttet är färdigmarinerat och tänd grillkolen en god stund innan grillningen ska ske.
  • Tänd grillen försiktigt. Var försiktig med tändvätskan då det lätt sker olyckor.
  • Låt det ta tid. Vänta med grillningen tills aska börjar täcka kolen, annars blir köttet bränt.
  • Värm upp gallret. Grillgallret ska värmas upp samtidigt med grillen. Ligger det vid sidan av och är kallt kommer köttet att fastna. Detta skriver Expressen som även menar att rumstempererade råvaror är att föredra vid grillning.
  • Förkoka gärna. Man kan med fördel förkoka tjockare typer av kött eller grönsaker för att grillningen ska gå snabbare.
  • Vänd inte på köttet i onödan. Det måste ligga ett tag för att få en fin yta.
  • Glasers sist. Vänta med att pensla på eventuell glasering tills köttet är färdigstekt.