Bli en mästare på ölbryggning hemma

Att brygga öl kan vara något komplicerat om du inte gjort det tidigare. Men det blir både roligt och enklare om du har rätt redskap tillhands. Därför är det en bra början att investera i rätt utrustning för ölbryggning hemma.

Så, vad är då du behöver för att komma igång? Ölbryggning består av flera steg och du behöver allt från jäsrör och jäshink till steriliseringsmedel samt flaskor till ölet. Häng med för att lära dig mer om hur du brygger öl hemma!

Utrustning för enklare ölbryggning hemma

Det behöver inte vara komplicerat att brygga öl hemma, åtminstone inte om du har rätt utrustning. Har du anpassade redskap kommer det att vara betydligt enklare och du ökar chanserna till ett riktigt lyckat resultat. Det vill säga, ett öl med god smak och rätt konsistens.

Du behöver utrustning för att jäsningsprocessen, men även till mäskning, vörtkokning, filtrering och pastörisering. Satsa på en tålig jäshink med kapacitet för den volym du planerar att brygga. Ovanpå hinken ska du också ha ett jäsrör som du sätter i en liten gummipackning. Det är genom jäsröret du häller i vatten, vilket bidrar till att koldioxid kan släppas ut när ölet blir jäst. Samtidigt som jäsröret ser till att bakterier och luft håller sig utanför jäshinken.

När du ska tappa ölet från jäshinken till ett kärl eller kanske senare till flaskorna behöver du en hävert. Den hjälper till att ta bort bottensatsen på det bryggda ölet. Allt som är i kontakt med vörten under bryggningen måste steriliseras. Därför behöver du också steriliseringsmedel.

Rätt flaska till ölet

Det här får stå som en egen paragraf för att välja flaska har större betydelse än du kanske tror när du brygger öl hemma. Ölet påverkas nämligen av hur det lagras och du bör välja ölflaskor med omsorg. Du bör välja fina flaskor som klarar av ett högt övertryck. PET-flaskor eller glasflaskor i storlek 33 cl eller 50 cl fungerar bra, men se till att de är bruna eftersom ljus kan skada ölet.