Låt dig förföras av det Italienska köket

Europa har den senaste tiden exploderat i samband med det köttfusk som uppmärksammats. För de som mot förmodan lyckats missa nyheten, ska rumänskt hästkött ha funnits i färdig lasagne vilket ha sålts, bland annat i Sverige. Lasagnen har sålts på affärer så som Ica, Axfood och Coop och självklart blir folk upprörda. Sveriges landsbygsminister Eskil Erlandsson har uttalat sig och sagt att Findus, som sålt lasagnen, troligtvis kommer att polisanmälas.

– Sådana här saker ska bita så rejält att ingen ens funderar på att placera någonting på marknaden som inte är det som uppges på innehållsförteckningen, sade han enligt en artikel i DN.

Sådana skandaler som denna skapar självklart oro runt om i landet, men en ska inte vara rädd för att äta kött. Det är ytterst sällan sådant här uppstår. Men om en vill vara säker på att man inte blir lurad, kan man börja med att laga sin mat själv – istället för att köpa färdigrätter. Det är ju faktiskt också godare. För att få tillbaka allas sug på kött, kommer här ett fantastiskt recept; en italiensk maträtt som får smaklökarna att dansa. Så gå nu in i köket, förbered matlagningen och sök fram lite passande italienska viner på nätet. Det är en matfest, och du är bjuden: låt oss laga lite gott kött!

Det vi ska laga är Ragú Napolitano, en fantastisk gryta på halvkött. Det här receptet är för 6-8 portioner. Grytan innehåller kalv, salsiccia och köttbullar, blandat med en mustig tomatsås – som passar perfekt med pasta.

  1. Ruladen: Bred ut kalvköttet till ruladen, och banka ut det med handflatan. Strö över vitlök, persilja, salt och peppar. Ringla över oljan och rulla ihop för att sedan knyta om till en rulad med hushållssnöre.
  2. Tomatsås: Värm upp olivolja i en storkastrull eller gryta och tillsätt lök du fräser, utan att den hinner få färg. Tillsätt vin och låt koka försiktigt i 5-10 minuter utan lock. Håll i tomater, socker och salt.
  3. Lägg i halvruladen, lägg på locket och koka i 1- 2 timmar. Ragun är klar när köttet känns riktigt mört.
  4. Lägg ner salsicciakorvarna när det är cirka 30 minuter kvar av koktiden. Smaka av med salt och peppar.
  5. Köttbullar: Häll brödsmulorna i en bunke, tillsätt vatten och rör om. Tillsätt vatten, 250 g nöt- eller kalvfärs, ägg, parmesan, persilja, olivolja, salt och peppar. Rör om ingredienserna till en smidig smet och forma 6-8 köttbullar.
  6. Hetta upp solrosolja i en stekpanna och fritera köttbullarna i 5-10 minuter. Låt sedan köttbullarna rinna av på hushållspapper. Placera dem sedan i grytan.

Gör som Italienarna, ta ett glas vin och njut

Nu är grytan klar och redo att serveras. Servera gärna som italienarna: lägg en ruladskiva, en bit salsiccia och en köttbulle på varje tallrik. Skeda sedan ner tomatsåsen i en tallrik nykokt pasta. Pastan ska sedan ätas först, medan köttet är andra rätten. Kan låta märkligt, men det är så  de gör det, Italienarna. Finns det någonting godare än kött med ett glas rött? Nej. Och det italienska köket kan verkligen förföra, så låt dig förfäras. Det är du värd!