Kostvanor och viktnedgång

Att kost och vikt hör ihop är en självklarhet för de flesta. Dock är frågan hur man ska laborera med sin kost för att förändra sin vikt betydligt svårare för de flesta att svara på. Det finns massor av ”sanningar” där ute som påstår sig vara det rätta sättet. Den rätta dieten. Den bästa dieten. Vi tänkte gå igenom två av de vanligaste dieterna och nämna både fördelar och nackdelar med dem. Dessutom tänkte vi försöka bjuda på lite tips kring hur man kan tänka när man är ute och äter på restaurang med båda dieterna.

LCHF

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som går ut på att mer eller mindre utesluta kolhydraterna. Dessa ersätts främst av fett och protein. Genom att minimera intaget av kolhydrater ska man kunna kontrollera blodsockernivåer i kroppen. Äter man ute kan man gott välja feta såser och kött, fågel eller fisk. Försök om möjligt välja bort kolhydratkällor som pasta och potatis.

+        Du behöver inte räkna kalorier eller väga maten. Utesluter du bara kolhydrater ska det räcka för att gå ner i vikt.

+        Du bör få i dig flera hälsosamma fetter som omega 3.

+        Du kan äta dig mätt och ändå gå ner i vikt eftersom fettrika och proteinrika måltider ofta är mättande.

–          Många forskare påstår att bristen på kolhydrater gör vår hjärna trögtänkt och att det rent av är skadligt för hjärnan. Se exempelvis denna artikel.

–          Många påstår även att mängden mättat fett och animaliskt fett ska öka risken för hjärtinfarkt och kardiovaskulära sjukdomar, såsom blodproppar.

GI-metoden

GI står för Glykemiskt Index och går ut på att olika kolhydratskällor får olika värden, olika glykemiska index, beroende på hur snabbt de tas upp i kroppen. Ju snabbare de tas upp ju mer påverkan har de på vårt blodsocker och ju högre glykemiskt index har de. Tanken med GI-metoden är att äta mat med så lågt GI som möjligt. Detta ska återigen kontrollera blodsockret. Äter man enligt Gi på restaurang kan man äta LCHF-mat men man kan även välja kolhydratskällor som quinoa eller bulgur som har lågt GI. Vill du läsa mer om GI eller ha hjälp med att äta enligt GI kan vi rekommendera att gå in på www.giviktkoll.se.

+        Ungefär samma som LCHF men du slipper även riskerna med att utesluta kolhydrater helt eller minimera dem.

+        Du kan äta dig mätt på stora portioner.

–          Att mängden mat inte regleras gör att du riskerar att få i dig mycket av kaloririka livsmedel och inte tappa vikt utan kanske till och med gå upp i vikt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns betydligt fler dieter än dessa två och många fler sätt att gå ner i vikt. Periodisk fasta, atkins, stenålderskost är bara några fler exempel du kan läsa på om ifall du är intresserad. Vi rekommenderar alltid att du läser på eller tar hjälp av utbildade personer innan du försöker dig på någon diet. Glöm heller inte bort att röra på dig, motionera och träna vilket hjälper dig förbränna mer energi och på så vis gå ner i vikt.