Om att öppna restaurang

Att vara krögare och ha sin egen restaurang är ett roligt yrke som många känner sig lockade av. Men att öppna en restaurang är inte helt lätt och det är mycket att tänka på.

5156890-waiter-with-tray-of-glasses-while-female-customers-having-meal (1)

I Expressen kan man läsa om att en deltagare i programmet ”Sveriges mästerkock” nu har lämnat sitt yrke som skräddare för att öppna en egen restaurang. Deltagaren är Hassan Roshandel som åkte ut ur tävlingen ganska tidigt i den nya säsongen. Hassan ska öppna en italiensk restaurang i Jönköping och den ska servera rätter med närproducerade och närodlade produkter. Roshandel berättar att han länge haft drömmar om att öppna en restaurang men att han inte haft tillfälle förrän nu. Restaurangen ska ha en lantlig italiensk atmosfär och på menyn kommer man hitta både fisk och skaldjur men även Italiens nationalrätt pasta. Precis i vilken lokal restaurangen kommer att öppna är ännu inte helt klart.

Inte helt lätt

Att hoppa av sitt gamla jobb och starta en restaurang är inte helt lätt och mycket måste vara på plats. Först och främst måste man hitta en lokal och komma på ett bra koncept. Sedan måste man även hitta rätt personal, köpa bra och kvalitativ restaurangutrustning och komma på en meny som håller. Självklart är det även otroligt viktigt att ha den finansiella biten på plats. Att öppna en restaurang är inte gratis och ofta måste man helt på egen hand finansiera det. Man kan självklart ta ett lån för att sedan betala av det när restaurangen börjar omsätta men det absolut bästa är kanske att spara pengar under ett par år, som paret i den här artikeln gjorde.

Testa för en dag

För den som vill testa på hur det är att ha en restaurang anordnas det då och då evenemang där den som vill kan öppna en restaurang för en dag. I Sydsvenskan kan man läsa att man i maj för två år sedan hade Restaurant Day och lät privatpersoner erbjuda en valfri meny på en valfri plats i kommersiellt syfte. En app vägledde dem som ville äta på restaurangerna till lokalerna och de kunde vara allt från en lägenhet, till en park eller föreningslokal