Plockmat till nyårsfirandet

Den bästa maten för nyårsafton är helt klart den som kan förberedas och stå framme länge, och som man kan gå och plocka av när man är sugen. För vem vill ställa sig och laga mat i timmar, fixa och dona under själva nyårsfirandet? 

Plockmat eller mat i mindre form passar perfekt till nyår, men går lika bra att ha med sig på en lyxig picknick som att ha på andra typer av fester. Här följer några tips.

Snittar med laxröra

Här är ett enkelt recept som helt klart kommer att imponera på dina gäster. Det du behöver är egentligen bara färdigkavlad smördeg på rulle och ingredienser till röran. Receptet räcker till ca 20 snittar.

Ingredienser

  • smördeg
  • 150 gram najadlax
  • 1 ½ deciliter grädde
  • 1 deciliter majonnäs
  • 1 citron
  • 10 centrimeter gurka
  • 2 plommontomater
  • 2 stycken scharlottenlökar
  • färsk dill
  • salt och peppar

Tryck ut figurer med pepparkaksformar i smördegen, pensla med ägg och grädda i 10-15 min enligt gradantal på paketet. Vispa grädden löst och blanda med majonnäs och pressa i citronen. Ta bort kärnorna från gurkan och tomaterna och hacka dem i små bitar. Schalottenlöken ska sedan finhackas och likaså dillen. Skär najadlaxen i mindre bitar och rör samman allt. Smaka av och krydda med salt och peppar efter eget tycke. Lägg röran på smördegsfigurerna, antingen med eller utan lock.

Mer på skaldjurstemat

Skaldjur hör ju nyår till. Och du kan också göra hummersoppa, hummer- och räktoast, eller laxmousse. Lantliv tipsar om dessa men också om följande:

”Triss i tilltugg. Tre snabba tilltugg som passar att serveras när gästerna kommer eller till tolvslaget. Alla kan förberedas och stå klara.”